Besøg kulturen i sommerferien
7 tip til gode og anderledes kulturoplevelser

Sommerferie er afslapning, rejser, hygge og oplevelser med kulturoplevelser som det ekstra krydderi. De uventede indtryk. Noget andet end det, du kender.

Derfor vil KulturHub Odder, gerne give dig sine bud på syv meget forskellige steder, hvor du kan hente sjove, mærkelige, mageløse, tankevækkende og hovedrystende oplevelser. I Jylland og i Tyskland. Andre kendte muséer kender du måske allerede.

1. Documenta 15 i Kassel - 2. Nordart ved Rendsburg - 3. Kunstcenter Silkeborg Bad - 4. Dronninglund Kunstcenter - 5. Strandingsmuséet St. Georg i Thorsminde - 6. Tønder Museum - 7. Augustiana Kunstpark og Kunsthal.

Læs om de syv steder herunder:

1. Documenta 15 i Kassel.  Et kæmpe udstilling af samtidskunst, der inddrager hele byen Kassel, en by de fleste kender på vej sydover ad motorvejen. Byen med slottet på toppen af bakken ude til højre.

Udstillingen foregår hvert femte år og præsenterer alt muligt inden for kunstens verden, alle typer værker inden- og udendørs i mange bygninger.

I år er det indonesiske kunstnerkollektiv Ruangrupa ansvarlig for documenta 15, hvilke kunstnere der inviteres og hvilke steder du kan møde kunsten.

Debatten er heftig i år, fordi kunstnerkollektivet ikek har arrangeret den sædvanlige og velkendte form for kunstudstillinger. Gruppen opfordrer i stedet gæsterne til at engagere sig, tage stilling og snakke med ligesindede.

Men der er masser af vildt varieret kunst at opleve og se på, at undre sig over og blive vred eller optaget af.

Documenta 15 foregår mange steder i Kassel frem til og med søndag den 25. september. Tjek det ud på documenta-fifteen.de


Foto fra Nordart-udstillingen 2021 af Steen Bille

2. Nordart i Büdelsdorf i Rendsburg. 200 internationale kunstnere præsenterer nye  og gamle værker i de gamle, gigantiske jernstøberi-haller og i en stor skulpturpark.

Du vil spærre øjnene op, når du går ind i den første af flere kæmpestore haller og møder de første anderledes og ofte megastore kunstværker.

Nordart tager pulsen på den internationale samtidskunst med et godt øje til primært kinesisk kunst, men der er værker fra hele verden, inklusive Danmark. Polske kunstnere er årets tema-fokus.

Du vil få utallige skæve, tiltrækkende, frastødende indtryk, men du vil ikke gå upåvirket derfra. Også børnene vil finde stedet spændende at udforske, især i skulpturparken.

Nordart - Kunstwerk Carlshütte, Vorwerksallee, 24782 Büdelsdorf, Rendsburg til og med den 9. oktober. Tjek den ud på nordart.de


HENRIK SAXGREN - FOTOGRAFIER - ULTIMA THULE. Mamarut på hvalfangst, Hvalsund 2015. @Henrik Saxgren. Silkeborg Bad.


3. Kunstcenter Silkeborg Bad. Natur og kunst spiller perfekt sammen på to meget forskellige udstillinger ved Ørnsø i udkanten af Silkeborg. Det er et fantastisk sted, der altid byder på anderledes typer udstillinger, og har en skøn skulpturpark + et dejligt kildeudspring ved søen.

Den ene udstilling hedder "Henrik Saxgren - Fotografier - Ultima Thule". Han er en mangeårig reportagefotograf, der nu skildrer den pragtfulde, smukke natur, inden den forsvinder.

Med sine stor-format fotografier viser han det storslåede, den dramatiske og det smukke, han mødte på nord-Grønland. Isbjerge, gletschere, glitrende vand, men også fangernes hverdagsliv i al dens gru, stilhed og naturlighed.

Den anden udstilling hedder "Way out of me: Anders Moseholm". Med sine store, abstrakte malerier undersøger han den natur, der ikke rigtigt er vild, i sommerhusområder, i krat, i skovlysninger og på skovveje. Det er slørede billede fyldt med anelse, undren og spørgsmål, om naturen udfordrer os sådan rigtigt eller om den blot er en kulisse for os.

Kunstcenter Silkeborg Bad, Gjessøvej 40, 8600 Silkeborg. Henrik Saxgren-udstillingen var til og med den 4. september. Anders Moseholm-udstillingen kan ses til og med den 18. september. Tjek stedet ud på silkeborgbad.dk


Bison skabt i jern af smed, illustrator og jernskulptør Steen Langvad fra Orø (Foto fra hans værksted af Steen Bille)

4. Dronninglund Kunstcenter. Her er skulpturparken lokkemidlet med mange, varierede skulpturer under åben himmel. Men også indendørs udstilles skulpturer og grafiske værker.

Årets sommerudstilling hedder "Forunderlig Skulptur - Natur" og byder på danske og nabolande-kunstneres skulpturer, der spiller tæt sammen med den smukke natur.

Blandt andet har den tidligere smed, nu illustrator og jernskulptør Steen Langvad skabt en imponerende bisonokse lavet af jernplader og smedet sammen i fuld størrelse.

Her får du en oplevelse af gåture i naturen, der glider smukt sammen med de mange skulpturer, der står under åben himmel.

Dronninglund Kunstcenter, Thorup Hedevej 1, 9330 Dronninglund. Tjek det ud på dronninglund-kunstcenter.dk


Foto fra video, der animerer St. Georgs stranding ud for Thorsminde. (Foto taget af Steen Bille)

5. Strandingsmuséet St. Georg i Thorsminde. Smukt. Det er det rigtige ord for det ret nye strandingsmuseum, både bygningen set ude fra og i særdeleshed indretningen inden for i dæmpet belysning og interessevækkende præsenteret.

Alt i muséet er sat op til at skildre dels de dramatiske strandinger i havet ud for Thorsminde og dels det barske, krævende liv til søs.

Genstande fundet på strandene eller hævet fra havets bund sættes i fokus som det er sket med det lange, voldsomme og smukke ror fra St. Georg. Men måden alt i muséet er sat i scene, gør turen igennem lokalerne til en både oplysende og sanserig oplevelse.

Strandingsmuséet St. Georg, Vesterhavsgade 1E, Thorsminde, 6990 Ulfborg. Tjek det ud på strandingsmuseet.dk


Foto: Niels Pugholms værk "Coronakrukker", Kunstmuséet i Tønder, foto er taget af Jacob Friis-Holm Nielsen.

6. Kunstmuséet i Tønder. Altid alsidige og smukke udstillinger i rum af ro.

I sommer viser muséet paradoksalt nok udstillingen "Angst", hvor du kan se både gamle og nutidige værker skildre angsten som et grundvilkår for os mennesker.

Tiden er en krisetid, der skaber frygt i form af coronapandemi, krige, finanskrise og flygtningestrømme. Men hvor frygten er noget, man føler over for noget konkret, kryber angsten dybere ind i os som noget mere udefinerligt.

Det kan du opleve gennem de værker, du kan se og gennem den mytiske totalinstallation, som et dansk-østrigsk kunstnerkollektiv har skabt i et af rummene.

Men tør du se angsten i øjnene og får dig en stærk oplevelse? 

Kunstmuséet i Tønder, Wegners Plads 1, 6270 Tønder. Udstillingen kan ses frem til og med den 23. oktober. Tjek det ud på msj.dk/kunstmuseet-i-toender


Augustiana Kunsthal i palæet set fra Kunstparken i Augustenborg på Als

7. Augustiana Kunstpark & Kunsthal. Med sin placering  ved Augustenborg-skoven og det gamle slot inviterer Augustiana til såvel kunst- som naturoplevelser. 

Foran den statelige hvide bygning ligger en skulpturpark ned mod vandet og skoven, hvor du kan opleve nye faste og skiftende skulpturer.

Inde i Det Hvide Palæs smukke lokaler finder du denne sommer udstillingen "In a slow manner". 10 danske og franske kunstnere har alle vævet tekstiler, der bevæger sig i krydsfeltet mellem kunst og kunsthåndværk.

Går du inden for - og det er gratis - vil du se porøse silkeværker, væghængte vævninger og flerdimensionale skulpturer af stof. En anderledes, sanselig oplevelse end du ellers kan møde mange andre steder.

Augustiana Kunstpark & Kunsthal, Palævej 10-14, 6440 Augustenborg. Udstillingen kan ses til og med den 7. august. Tjek det ud på augustiana.dk

Skrevet af Steen Bille

78.000 kr. til Stafet for Livet Odder
Kvartetten bag KulturHub Odder og to andre frivillige samlede og solgte kunstværker